|
|
|
|
|
L2=jDt/4f (Archívum)
Megfejtés a fazékban
|
Szerző: Albert Mária
2003. március 5. 14:06
|
Hasonlóan izgalmas konyhatörténeti és konyhai titkokról rántja le a leplet Jáki László új könyvében, amelynek már a címe is sokat sejtet?: A gyilkos n? és a bab. A cím arra a közismert(?) tényre utal, hogy a bab nyersen mérgez?, s csak az áztatás illetve a f?zés során veszíti el méreganyagait. A szerz?, miközben azon gondolkodott, hogy hogyan jutott valakinek eszébe az egyébként mérgez? növényt vízbe áztatni, arra a következtetésre jutott, hogy talán egy feleség próbálta férjét megmérgezni, s szegény másnap csalódottan állapította meg, hogy a férj nem hogy nem halott, de még dicséri is az "utolsó vacsorát".
Ám az sem csalódik, aki inkább a fizikához, mint a konyham?vészethez vonzódik. Íme egy konyhai képlet: L2=jDt/4f. E képlet segítségével végre tudományos alapokra helyezhet? a kekszmártogatás m?vészete! Nincs többé kínos halászgatás, vadászgatás a csészébe szakadt kekszdarabok után, csak tiszta matematika és a tiszta élvezet.
A magfizikus szerz? évek óta kutatja a konyha rejtelmeit, eddig tapasztalatait a Magyar Konyha hasábjain osztotta meg a nagyérdem?vel. Kötetében az évek alatt felgy?lt írásait fogta egybe, januártól decemberig, a másnaposságtól szilveszterig. Hétköznapi jelenségekkel, ételekkel foglalkozik tudományos alapossággal, és ami f?: mindezen bonyolult fizikai és kémiai jelenségeket képes érdekes és érthet? módon leírni. Megismerhetjük a kávéfolt természetét, a sajtban lev? lyukak méretének titkát, és megtudhatjuk, hogy Amerikában még ezt is szabványhoz kötik.
|
|
|
|
Jelenleg 1 olvasó böngészik a Papiruszon |
Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés
|
|